ဒီေန႕ခ်က္မဲ့ဟင္းကေတာ့ ဧရာဝတီတိုင္းမွာ အရမ္းကိုေက်ာ္ၾကားတဲ့ဟင္းပါ။
သာမန္ဟင္းေတြခ်က္ရင္ တစ္ပန္းကန္စားတဲ့သူဟာ၊
အဲဒီဟင္းခ်က္ရင္ ၂ပန္းကန္၊၃ပန္းကန္ ဘယ္လိုကုန္သြားမွန္း မသိပါဘူး။
အဲဒီေလာက္ကို စားလို႕ျမိန္ေစပါတယ္။
အသား၊ငါးဟင္းေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ငရုတ္သီးစိမ္း ငါးပိခ်က္ပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္း ငါးပိခ်က္ခ်က္ရန္ ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဆီ၅က်ပ္သား
ပုစြန္စိတ္(သို႕)အေက်ာ့ အစိတ္သား၊
ငရုတ္သီးစိမ္း(မိုးေမွ်ာ္သီး) ၅က်ပ္သား၊
ေရခ်ိဳငါးပိ(၃ဦးစပ္ငါးပိ)၁၀သား ၊
ၾကက္သြန္နီဥၾကီး၁လုံး၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ၅မႊာ,
ဂ်င္းအနည္းငယ္၊
ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႕အနည္းငယ္၊
ဆားအနည္းငယ္၊
အခ်ိဳမႈန္႕အနည္းငယ္၊
နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္တို႕
လိုအပ္ပါတယ္။
ပုစြန္စိတ္(သို႕)အေက်ာ့ အစိတ္သား၊
ငရုတ္သီးစိမ္း(မိုးေမွ်ာ္သီး)
ေရခ်ိဳငါးပိ(၃ဦးစပ္ငါးပိ)၁၀သား
ၾကက္သြန္နီဥၾကီး၁လုံး၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ၅မႊာ,
ဂ်င္းအနည္းငယ္၊
ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႕အနည္းငယ္၊
ဆားအနည္းငယ္၊
အခ်ိဳမႈန္႕အနည္းငယ္၊
နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္တို႕
လိုအပ္ပါတယ္။
ပုစြန္စိတ္(သို႕)အေက်ာ့ အစိတ္သားကိုေရေဆးျပီး ေခြၽထားပါ
(အျမႇီး၊ေခါင္းနဲ႕အခြံကိုခြၽတ္ ခိုင္းတာေနာ္)
ျပီးလွ်င္ဆား၊နႏြင္း၊အခ်ိဳမႈန္ ႕အနည္းငယ္တို႕ ႏွင့္ အေနေတာ္နယ္ထားပါ။
ဂ်င္းအနည္းငယ္ကိုေထာင္းထားျပီး သပ္သပ္ထားပါ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ၅မႊာကိုလဲ ေထာင္းထားျပီးသပ္သပ္ထားပါ၊
ၾကက္သြန္နီတစ္လုံးကိုပါးပါးလွီး ထားပါ။
(အျမႇီး၊ေခါင္းနဲ႕အခြံကိုခြၽတ္
ျပီးလွ်င္ဆား၊နႏြင္း၊အခ်ိဳမႈန္
ဂ်င္းအနည္းငယ္ကိုေထာင္းထားျပီး
ၾကက္သြန္ျဖဴ၅မႊာကိုလဲ ေထာင္းထားျပီးသပ္သပ္ထားပါ၊
ၾကက္သြန္နီတစ္လုံးကိုပါးပါးလွီး
ေရခ်ိဳငါးပိ(၃ဦးစပ္ငါးပိ)၁၀သား ကို အိုးထဲထည့္ပါ။
ေရ၇၅၀မိလီလီတာေလာက္ထည့္ပါ။
နႏြင္းအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
ဆားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚတင္ျပီး က်ိဳပါ။
ဆူလာလွ်င္ဇြန္းႏွင့္ ေမႊေပးပါ အ႐ိုးသပ္သပ္ ျဖစ္သြားေစဖို႕ပါ။
ငါးပိရည္ဆူျပီး၃မစ္နစ္ေလာက္အထိ နာနာဆူေအာင္တည္ပါ။
ျပီးလွ်င္ အ႐ိုးသပ္သပ္၊အေရသပ္သပ္ ျဖစ္ေအာင္စစ္ပါ။
အ႐ိုးေတြကို ေသေသခ်ာခ်ာထုပ္ျပီး လႊင့္ပစ္လိုက္ပါ။
ငါးပိရည္ကို ပန္းကန္လုံးထဲသို႕ ထည့္ျပီးအုပ္ထားပါ။
(ယင္ေကာင္အနံ႕ရျပီး ဥမဥေစရန္ ျဖစ္ပါသည္)
ငရုတ္သီးစိမ္း(မိုးေမွ်ာ္သီး) ၅က်ပ္သားကို ေရေဆးျပီးပါးပါးလွီးထားပါ။
(ဆိုဖီကေတာ့ လက္ပူမွာစိုးလို႕ ကပ္ေၾကးနဲ႕ညွပ္တယ္)
ငရုတ္သီးစိမ္းငါးပိခ်က္ ခ်က္နည္း
ဒယ္အိုးထဲသို႕ ဆီ၅က်ပ္သားေလာက္ ထည့္ပါ။ဆီပူလာလွ်င္ နႏြင္းအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
ျပီးလွ်င္ ေထာင္းထားျပီးသားဂ်င္းအနည္းငယ္ ကို တစ္ထည့္ပါ
အနည္းငယ္ကြၽပ္လာမွ ေထာင္းထားျပီးသား ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထည့္ပါ။
အဲဒီ၂ခုႏြမ္းျပီးေမႊးလာမွ လွီးျပီးသားၾကက္သြန္နီကိုထည့္ျ ပီး ဆီသတ္ပါ။
ႏြမ္းလာလွ်င္ ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႕အနည္းငယ္ကို ထည့္ျပီး
ပါးပါးလွီးထားငရုတ္သီးစိမ္းမ်ား ထည့္ပါ။
(ဗိုက္မနာေစရန္ ဆီသက္တာပါ)
နယ္ထားေသာ ပုစြန္မ်ားကို ထည့္ျပီးဆီသက္ပါ။
ဆီသံတဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္တဲ့အထိ ဆီသက္ေပးပါ။
ျပီးရင္ ငါးပိရည္ကို ေလာင္းထည့္ပါ။
အရည္ဆူေအာင္တည္ပါ။
ေရခန္းျပီးဆူလာရင္ အေပါ့အငံျမည္း ေရ(သို႕)လိုတာထပ္ထည့္ပါ။
က်က္ရင္အိုးကိုခ်လို႕ရပါျပီရွင္ !
ျပီးလွ်င္ ေထာင္းထားျပီးသားဂ်င္းအနည္းငယ္
အနည္းငယ္ကြၽပ္လာမွ ေထာင္းထားျပီးသား ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထည့္ပါ။
အဲဒီ၂ခုႏြမ္းျပီးေမႊးလာမွ လွီးျပီးသားၾကက္သြန္နီကိုထည့္ျ
ႏြမ္းလာလွ်င္ ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႕အနည္းငယ္ကို
ပါးပါးလွီးထားငရုတ္သီးစိမ္းမ်ား
(ဗိုက္မနာေစရန္ ဆီသက္တာပါ)
နယ္ထားေသာ ပုစြန္မ်ားကို ထည့္ျပီးဆီသက္ပါ။
ဆီသံတဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္တဲ့အထိ ဆီသက္ေပးပါ။
ျပီးရင္ ငါးပိရည္ကို ေလာင္းထည့္ပါ။
အရည္ဆူေအာင္တည္ပါ။
ေရခန္းျပီးဆူလာရင္ အေပါ့အငံျမည္း ေရ(သို႕)လိုတာထပ္ထည့္ပါ။
က်က္ရင္အိုးကိုခ်လို႕ရပါျပီရွင္
အဲဒီငါးပိခ်က္နဲ႕တြဲျပီးစားဖို ႕က ဘူးသီးျပဳတ္၊မွ်စ္ျပဳတ္၊သခြါးသီ း၊ရုံးပတီသီးေရေႏြးေဖ်ာ၊ဒညင္းသီ းျပဳတ္၊ဒီညင္းဝက္ေၾကာ္၊ခ်ဥ္ဖတ္ စုံနဲ႕ တို႕လို႕ကဟင္းမလိုဘူးဗ်ား!
(ဘာမွမဟုတ္ဘူးကိုယ္စားခ်င္ေနတာေ တြခ်ည္း ေရြးျပီးရြတ္ျပတာ။)
ဟီး!
မွတ္ခ်က္:
တခ်ိဳ႕အရပ္ေဒသမ်ားတြင္ ငါးခူကိုပါးပါးလွီးျပီးခ်က္သလို ၊
တခ်ိဳ႕အရပ္ေဒသမ်ားတြင္ ငါးရံ့ကိုစင္းေကာျပီးခ်က္တတ္ ၾကပါသည္။
၃ဦးစပ္ငါးပိဆိုသည္မွာ ငါးရံ့၊ငါးဖယ္ႏွင့္ငါးေျပမ ငါး၃မ်ိဳးေပါင္းစပ္လုပ္ထားေသာ ငါးပိကိုေခၚျခင္းျဖစ္ပါသည္။
0 comments:
Post a Comment